PODENCO CANARIO

HISTORIK
Runt hela medelhavet finns podencoliknande hundar representerade och har så gjort under många tusen år. Vi kan följa denna hundtyp ända tillbaks till det forntida Egypten och än längre via klippristningar. I de forntida egyptiernas gravkammare och målningar kan vi följa dessa hundar både hemmavid och ute på jakt. Vi kan följa dem vidare genom grekernas och romarnas konst och medeltidens målningar ända upp till idag. Vi kan med andra ord se att denna hundtyp är mycket gammal även fast vi inte kan tala om raser i egentlig modern mening.

Dessa hundar har alla utvecklats lite olika beroende på natur, klimat och jaktbyten där de lever men trots det känns de ändå lätt igen som tillhörande denna hundtyp. På Malta hittar vi Kelb tal-Fenek eller Faraohund som de kallas utanför Malta. På den Italienska ön Sicilien har vi ‘Cirneco dell’Etna’. I Portugal har vi ‘Podengo Português’ och i Spanien finns det flera olika podencoraser förutom ‘Podenco Canario’ och ‘Podenco Ibicenco’.

Podenco canarion har utvecklats på de spanska öarna Gran Canaria, Teneriffa, Lanzarote, La Palma, La Gomera, Fuerteventura och El Hierro utanför Afrikas västkust. Därav deras namn ‘Podenco Canario’ dvs podenco från Kanarieöarna. Det sägs att Kanarieöarna fått sitt namn just efter sina hundar. Canis betyder just hund på latin. Det spanska ordet ‘Podenco’ kan översättas med jakthund. Det spanska namnet för vinthund är ‘galg’o. Podencoraserna är inte vinthundar utan går i grupp 5, urhundar av jakthundstyp.

2007 importerades den första podenco canario till Sverige. Det var hanen Galán de Canera de Mouclem från Kenneln Canera de Mouclem utanför Alicante i Spanien. 2010 kom tiken Paloma de Canera de Mouclem från samma kennel. Ingen av dessa hundar har gått vidare i aveln.

ANVÄNDNINGSOMRÅDE
Podenco canarion är en jakthund och de jagar i pack, dvs flera hundar tillsammans sammarbetar för att spåra upp, ringa in och fånga bytet. Deras främsta bytesdjur är kanin precis som hos sina kusinraser men de jagar även hare och rapphöna. Den traditionella jakten på Kanarieöarna utförs även tillsammans med iller då kaninerna där gömmer sig i sprickor i den vulkaniska lavaterrängen och i bergskrevor. Illern behövs då för att driva ut kaninerna till de väntande hundarna.

I Sverige är denna jaktform som kallas hetsjakt förbjuden därför måste vi hitta på andra roliga och stimulerande aktiviteter med våra hundar. Exempel på aktiviteter som tilltalar Canarions jaktlust är viltspår och sök där de får arbeta med sin väl utvecklade nos. I aktiviteter som agility tar vi tillvara deras snabbhet och enorma vighet. Lure coursing är en annan fartfylld sport som vunnit stort intresse här i Sverige. Här fokuserar man mest på hundens syn och jaktinstinkt. Det finns med andra ord en hel del att göra tillsammans med din podenco.

STORLEK OCH UTSEENDE
Canarion är en smäcker och elegant byggd hund men de ska ändå ge ett senigt och muskulärt intryck. Det kan dock vara svårt att uppnå om de endast hålls som sällskap. De ska vara något längre än höga. De får aldrig ge en kvadratiskt intryck. Mankhöjden för hanarna är 55-64 cm. Tikarna ska vara 53-60 cm. Om de i övrigt är excellenta så tillåts en variation på på +/- 2 cm.
De är den podencoras som ska ha de största öronen i jämförelse med sina kusinraser. Öronen är placerade något mer utåt åt sidan än hos ibicencon och faraohunden. Nosen ska vara något längre än skallpartiet.

Podenco canario hane och tik, fotograf hanhund: Eva Averin, fotograf tik: José Luis Vicedo Castellô
De förekommer endast som korthåriga och i färgerna rött och vitt. De kan vara enfärgade eller i kombinationer av dessa två färger

HÄLSA
Podenco canarion är generellt sett en frisk och sund hund. Man har dock funnit avsaknaden av några tänder hos en del individer så man bör vara uppmärksam på det.

PÄLSVÅRD OCH SKÖTSEL
Den korthåriga pälsen är lättskött och kräver inga speciella åtgärder. Man kan borsta igenom den då och då för att se att hunden inte har några hudproblem i övrigt. Klorna bör också klippas regelbundet.

EGENSKAPER/MENTALITET
Det här är en ras med individer som till 100 % är jägare. Det gör att det troligen inte kommer att kunna vara lösa i skog och mark. De är nyfikna, vänliga, livliga, fulla av upptåg och upptäckarlust men också avvaktande och försiktiga gentemot främlingar. Deras försiktiga sida gör att man bör socialträna dem tidigt på olika miljöer, människor och djur för att få dem trygga i olika sociala sammanhang.

Det här är högenergi hundar som måste få utlopp för sin energi och livsvilja. De behöver både fysisk och mental stimulans varje dag för att må bra. Om inte vi aktiverar dem så kommer de själva att se till att göra det och då kanske inte alltid på de sätt som vi föredrar. Dessa hundar kräver med andra ord en aktiv ägare och inte någon som bara vill tillbringa dagarna i soffan och mysa. Men efter er skogspromenad så delar de mer än gärna soffan med er.

​Podenco canarion är utpräglade flockdjur vilket gör att de inte trivs ensamma. De behöver ha andra hundar omkring sig men den mänskliga flocken kan också fungera om de får vara med överallt och inte lämnas ensamma utan de får följa med överallt och delta i de mänskliga aktiviteterna.
 
*En rasbeskrivning kan bara vara en generell beskrivning. En ras består av ett otal individer som alla är unika.

epost

STANDARD

RASSPECIFIKA AVELSSTRATEGIER 2019

RASKOMPENDIUM

DOMARKOMPENDIUM 2022

RKG, raskompetensgruppen
Sammankallande: