GALGO ESPAÑOL

Galgo español är en mild, vänlig och oerhört språksäker hund, som sällan eller aldrig skulle starta ett bråk med en annan hund. Eftersom de är så språksäkra behöver de inte hävda sig gentemot andra hundar ens på försök, annat än när de är valpar.
Det är en lättfostrad hund som man utan vidare kan ha med sig i stort sett överallt där det är tillåtet att ha hund. Att släppa ett antal i skogen har inte heller inneburit några problem. Hundarna inordnar sig snabbt i rangordningen och sedan behöver man oftast bara kalla på flockledaren så kommer de andra också.

Flera av våra galgo español bor idag tillsammans med både större och mindre hundar, även hundar ur andra rasgrupper, andra husdjur som t.ex. katter och fåglar och det har hittills fungerat alldeles utmärkt. Familjen rör man ju inte. De fungerar också utmärkt tillsammans med barn men i likhet med alla andra kontakter mellan små barn och hundar oavsett ras och storlek bör dessa övervakas, mer för att skydda hunden än barnet.
Flera av oss har tränat hundarna i lydnad, med varierande framgång mest beroende på oss själva, agility och spår. De ställer upp på det mesta så länge som man behandlar dem med respekt. De är också alldeles utmärkta lure-coursinghundar och det är ett sant nöje att se dessa smidiga, snabba hundar i renodlad glädje jaga efter luren.

Inomhus märker man oftast inte så mycket av dem, de ligger gärna i ett soffhörn eller på en säng där de kan ha uppsikt över resten av familjen. De är naturligtvis extra nöjda när de får sitta riktigt nära matte/husse och få bli klappade.
Utomhus är de glada och pigga och hänger gärna med på en cykelpromenad eller en långpromenad i skogen, med eller utan koppel. Man skall dock inte glömma bort att de är jakthundar och därför brukar åtminstone jag prata ganska högt när jag är i skogen så att alla ev. bytesdjur hinner gömma sig.

Har de inte några nackdelar då?
Jodå, de är synnerligen skickliga tjuvar, allt som står på bordet och är ätbart försvinner i ett ögonblick om man inte har sagt till ordentligt först. De äter oftast lika gärna frukt och grönsaker som bästa söndagssteken. Som valpar är de väldigt aktiva de stunder de är vakna och man bör nog plocka undan sina bästa skor, något par glasögon har slunkit med och de är synnerligen intresserade av allt läsbart. Det är också viktigt att man, i likhet med flertalet vinthundsraser, socialiserar dem ordentligt. Hundar är nästan aldrig några problem, men de kan under unghundsperioden vara överdrivet försiktiga med främmande människor. Den perioden går som väl är över och sedan har man många fina år framför sig med sin galgo español mycket tack vare att de är en frisk ras utan några genetiska defekter och de lever ofta upp till 12 – 14 år.

Galgo vs galgo español
Alla brukshundar är schäfer och alla spaniels är cocker och alla galgos är galgo español. Samtliga dessa tre påståenden är lika sanna. Ingen av oss håller väl med om att samtliga brukshundarna är av rasen schäfer och alla spaniels är av rasen cocker, men många är utan vidare beredda att acceptera påståendet att alla galgos är av rasen galgo español. Ordet galgo är det spanska ordet för vinthund och detta är en del av rasbeteckningen hos alla vinthundsraser i Spanien t.ex. galgo afgano och galgo saluki.
Det blir mer och mer vanligt att hundar från rescue-organisationer kommer hit till Sverige. Ofta är dessa hundar av typen galgo, dvs blandrashundar med någon form av vinthundsinblandning. Galgo skall inte förväxlas med den renrasiga galgo español, eftersom det inte ens är säkert att vinthundsinslaget kommer från galgo español.

Att ta en hund från en rescue organisation kan säkert betraktas som behjärtansvärt, men man kanske samtidigt skall vara medveten om att man möjliggör för denna organisation att ta emot en annan i stället. Är detta rätt sätt att påverka – att ta över någon annans problem och indirekt tillåta/medverka till att hundar missköts i de länder varifrån vi hämtar hem dessa hundar. Detta kan vi ha olika åsikter om, helt klart är ju att hundarna far väldigt illa i en del av de länder som vi tar hem rescuehundar från, men man måste då också vara medveten om att många av de problem som hunden har haft i sitt hemland har den också med sig till sitt nya hem.

De uppenbara fysiska skadorna som t.ex. undernäring är ju tyvärr enkla att se, men vilka psykiska skador har hunden med sig av denna undernäring, hur mycket stryk har t.ex. hans njurar tagit av detta eller hur mycket problem har kroppen fått av inälvsparasiter? Det är ju också så att extrem svält på lite längre sikt kan medföra hjärnskador. Detta syns ju inte när vi tar emot hunden här. Ofta har hundarna heller varken gått i koppel eller varit inomhus och det kan bli rena skräckupplevelsen för hunden att få ett koppel och halsband eller stängas in i en lägenhet eller ett hus.
Ett stort antal av de hundar som kommer hit från rescueorganisationer omplaceras efter en tid därför att de nya ägarna inte klarar av/orkar med hundar med så stora problem som hundarna har när de kommer hit. I värsta fall blir de efter ett antal omplaceringar tillbakaskickade dit där de kom från eftersom den som importerat hunden har skrivit på ett avtal med organisationen om att inte avliva hundarna utan skicka tillbaka dem till rescueorganisationen för ytterligare en omplacering.

I princip skall också de hundar som kommer hit vara steriliserade/kastrerade men att så inte är fallet vittnar de så kallade galgokullarna som fötts både här och i våra grannländer om. Dessa valpar kommer alltid att betraktas som blandrashundar eftersom föräldrarna inte har några registreringspapper. Det spelar inte någon roll hur ”renrasiga” föräldrarna är, valparna är ändå blandras. Det är också svårt för icke-experter att avgöra huruvida föräldradjuren är renrasiga vinthundar eller ej. Ofta visar det sig inte förrän valparna har hunnit bli några månader att föräldrarna inte är renrasiga vinthundar av samma ras. En del av de galgos som importeras hit är dessutom inte vinthund/vinthundsblandningar, utan kan vara vilken vinthund som helst blandad med vilken annan ras som helst. Hundarna kallas fortfarande av rescue-organisationerna för galgos.

Kan man då inte få en galgo registrerad som galgo español? Jo, det kan man om man reser till eller bor i Spanien och ställer ut sin hund för 1 av 5 domare som har rätt att registrera dessa hundar. De som utnyttjar den möjligheten är i de flesta fall hundägare som av olika anledningar vill ha sin hund registrerad och de vet i de allra flesta fall både vilka som är föräldrar och far/morföräldrar och många gånger flera generationer tillbaka. Här i Sverige finns inte den möjligheten.​

Om man nu ändå vill rädda en galgo från t.ex. Spanien skall man vara väl medveten om att det i ytterst få undantagsfall rör sig om en renrasig galgo español med de egenskaper just den rasen har. Vad man i stället kan vara säker på är att de hundar som av rescueorganisationer kallas för galgo aldrig skall förväxlas med varken galgo español eller någon annan renrasig vinthundsras som på spanska har ordet galgo i sitt namn. Galgo betyder bara vinthund och ordet används inte bara i rasnamnen utan även som beteckning på en hund som har någon form av vinthundsinblandning.
Den som vill ha en renrasig galgo español eller annan vinthund måste därför vända sig till någon av de kennlar som föder upp just den rasen, antingen här eller i något annat av de länder där rasen föds upp, för att vara säker på att få just en renrasig vinthund utan inblandning av någon annan ras.
Det står naturligtvis var och en fritt att införskaffa sin hund på det sätt som känns bäst vare sig man tar emot en hund genom någon rescueorganisation eller från någon svensk omplaceringsorganisation eller rent av köper en renrasig valp från någon svensk uppfödare.

Den som köper sin registrerade hund med stamtavla från en svensk uppfödare med registrerat kennelnamn kan vara säker på att få just den hundras man har tänkt sig med de egenskaper som just den rasen har. Den som tar emot en galgo från någon rescueorganisation kan vara säker på att få en oregistrerad blandrashund som kan vara vilken vinthundsblandning som helst med vilken annan ras som helst, men ALDRIG en galgo español.

STANDARD

RASSPECIFIKA AVELSSTRATEGIER 2020 – 2025

DOMARKOMPENDIUM 2022

RKG, raskompetensgruppen 
Sammankallande: Annika Jansson mail:annika@grains.nu