HISTORIK
3000-2800 f.kr. Kairo museum
Runt hela medelhavet finns podencoliknande hundar representeradoch har så gjort under många tusen år. Vi kan följa denna hundtyp ända tillbaks till det forntida Egypten och än längre via klippristningar. I de forntida egyptiernas gravkammare och målningar kan vi följa dessa hundar både hemmavid och ute på jakt. Vi kan följa dem vidare genom grekernas och romarnas konst och medeltidens målningar ända upp till idag. Vi kan med andra ord se att denna hundtyp är mycket gammal även fast vi inte kan tala om raser i egentlig modern mening.
Dessa hundar har alla utvecklats lite olika beroende på natur, klimat och jaktbyten där de lever men trots det känns de ändå lätt igen som tillhörande denna hundtyp. På Malta hittar vi kelb tal-fenek eller faraohund som de kallas utanför Malta. På den italienska ön Sicilien har vi cirneco dell’etna. I Portugal har vi podengo português och i Spanien finns det flera olika raser förutom podenco ibicencon. På de spanska öarna Balearerna har podenco ibicencon utvecklats. Balearerna består av medelhavsöarna Ibiza, Mallorca, Menorca och Fermentera. Det är ön Ibiza som fått ge det spanska namnet på denna ras. På katalanska heter de ’Ca Eivessenc’.
De förekommer också under flera olika namn på andra ställen runt medelhavet. I den engelsktalande världen benämns de ofta som ’Ibizan Hound’ eller ’Ibizan Warren Hound’. I en del svenska texter kan man också se en direkt översättning av det engelska namnet till svenska, ibizahund. Det spanska ordet ’podenco’ kan översättas med jakthund. Det spanska namnet för vinthund är ’galgo’. Podencoraserna är inte vinthundar utan går i grupp 5, urhundar av jakthundstyp.
1969 kom den första kända importen till Sverige från England. Det var tiken Song Bird of Silversand. 1976 föddes den första kullen i Sverige på Kennel Sinsline, ägarna var Annica Kroon och Sven-Olof Jönsson. Föräldrarna var Ivicen Sphinx och Sin’s Gamekeeper båda engelska importer.
ANVÄNDNINGSOMRÅDE
Podenco Ibicencon är en jakthund främst på kanin men de jagar även hare och andra större byten och är en god apportör. Många tror att det är synen som är ibicencons främsta sinne, men de använder främst nos och hörsel då de jagar. Synen tar de till då de gör sina karakteristiska höga hopp i snårig terräng för att få en bättre överblick över var bytet befinner sig. Men de höga hoppen gör också att de kan få bättre vittring av bytet. De jagar i grupp och när de ringat in bytet och tagit det så levererar de bytet till ägaren. Det unika med denna ras är att man föredrar att de lämnar över kaninen levande.
I Sverige är denna jaktform som kallas hetsjakt förbjuden därför måste vi hitta på andra roliga och stimulerande aktiviteter med våra hundar. Exempel på aktiviteter som tilltalar Ibicencons jaktlust är viltspår och sök där de får arbeta med sin väl utvecklade nos. I aktiviteter som agility tar vi tillvara deras snabbhet och enorma vighet, för att inte glömma deras enorma hoppkapacitet. Lure coursing är en annan fartfylld sport som vunnit stort intresse här i Sverige. Här fokuserar man mest på hundens syn och jaktinstinkt. Det finns med andra ord en hel del att göra tillsammans med din podenco.
STORLEK OCH UTSEENDE
Podenco ibicencon är en mycket atletisk och elegant byggd hund med sina långa ben och smäckra kropp samt långsträckta nobla huvud, men det är ändå deras stora uppresta öron som är deras främsta kännetecken.
Mankhöjden ligger mellan 60-72 cm. Tillåtna färger är röd och vit i olika nyanser och kombinationer av dessa färger. De finns i kort- och strävhår. En del vill att det sällsynta långhåret ska räknas som ett tredje hårlag men idag ses det som en variant på strävhåret.
HÄLSA
Det är även viktigt att få möta andra djurarter som finns runt omkring en. fotograf: Erica KasperPodenco ibicencon är generellt sätt en frisk och sund ras men man har funnit några individer med microphthalmia och kongenital katarakt (ögonsjukdomar). Dessa sjukdomar kan leda till blindhet. Avsaknaden av några tänder förekommer också hos en del individer.
PÄLSVÅRD OCH SKÖTSEL
Den korthåriga pälsen är lättskött och kräver inga speciella åtgärder. Man kan borsta igenom den då och då för att se att hunden inte har några hudproblem i övrigt. Den strävhåriga pälsen behöver borstas igenom lite oftare för annars kan håret tvinna ihop sig, speciellt under magen där de är som mest hårömma.
EGENSKAPER/MENTALITET
Det här är en ras med individer som är nyfikna, vänliga, livliga, fulla av upptåg och bus men också avvaktande och försiktiga gentemot främlingar. Deras försiktiga sida gör att man bör socialträna dem tidigt på olika miljöer, människor och djur för att få dem trygga i olika sociala sammanhang.
Det här är högenergi hundar som måste få utlopp för sin energi och livsvilja. De behöver både fysisk och mental stimulans varje dag för att må bra. Om inte vi aktiverar dem så kommer de själva att se till att göra det och då kanske inte alltid på de sätt som vi föredrar. Dessa hundar kräver med andra ord en aktiv ägare och inte någon som bara vill tillbringa dagarna i soffan och mysa. Men efter er skogspromenad så delar de mer än gärna soffan med er.
*En rasbeskrivning kan bara vara en generell beskrivning. En ras består av ett otal individer som alla är unika.
RASSPECIFIKA AVELSSTRATEGIER 2014?
RASSPECIFIKA AVELSSTRATEGIER 2021 – 2026
Sammankallande i RKG, raskompetensgruppen är: